GÅ TIL : FORSIDEN | REISENE  
 
Herregården i Larvik

En oväntad invandrare

I juli 1786 kunde man läsa en annons i tidningen Göteborgska Nyheter. Där stod ungefär så här:

”I dessa dagar har det kommit en italiensk yrkesman till staden. Han erbjuder sig att göra porträtt i vax, marmor eller gips. Han åtar sig även att göra statyer och andra bilder i samma material, mycket bättre än de utföras i Göteborg idag. Han bor hos handelsmannen Abraham Anderssen på Spannmålsgatan. Vistelsen här blir inte lång, eftersom han skall fortsätta till S:t Petersburg, dit han har blivit efterskickad.”

Det var en italiensk skulptör som hade kommit till staden. Han hette Gioacchino Frulli och var tjugo år gammal. Han hade även med sig sin bror och två medhjälpare. Egentligen skulle de inte alls till Sverige. Frulli själv sa han att han var på väg till Ryssland. Den ryska drottningen hade skickat efter honom. Men så råkade hans skepp ut för en storm nere vid Danmark och de var tvungna att söka skydd i Göteborg.

Frulli erbjöd sig alltså att göra bilder och statyer i vax, marmor och gips. Det dröjde inte länge innan han fick uppdrag. Det fanns ingen riktigt bildhuggare i Göteborg. Dessutom var allt som var italienskt väldigt modernt. Konstnärer och arkitekter åkte ner till Italien och tittade på både gamla och nya byggnader. Stadsarkitekten bad genast Frulli att göra ansikten som skulle spruta vatten i stadens fontäner. Den som blev allra gladast var den rike köpmannen John Hall. Han höll på att bygga en ny herrgård, som hette Gunnebo. Där ville han gärna ha både statyer och andra utsmyckningar.

Se film här.
Läs mer av brevet här (pdf). -------------------------------------------Visste du att på 1700-talet...

 
  Interreg